La mia cucina_Bucataria mea

21 luglio 2009

Grissini torinesi_Grisine torinese

Filed under: 05. Pane_Pâine — Tag:, , , — Adriana Nicoleta @ 07:09
 Ingredienti_Ingrediente:

* 500 gr farina di grano 00 – 500 gr de faina de griu 00
* 8 g di sale fino – 8 gr de sare fina
* 15 gr di lievito di birra fresco – 15 gr de drojdie proaspata
io sciogo il lievito con un cucchiaino di malto d’orzo, o miele o zucchero
eu  dizolv drojdia cu o lingurita de melasa de orz sau miere sau zahar
* 200-250 mla acqua, questo dipende dalla farina, il mio consiglio è di cominciare con 200 ml e se necessario aggiungere ancora un po’ fino quando l’impasto si forma bene
– 200-250 ml apa, aici depinde de faina, sfatul meu e sa se inceapa cu 200 de ml pentru ca apoi sa se ajunga daca mai e nevoie pina cind se formeaza bine aluatul
* 50 gr olio di oliva – 50 gr de ulei de maslline

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Metto nel Ken la farina mescolata con il sale, facio la fontana in mezzo e aggiungo il liquidi e per ultimo il lievito sciolto, accendo in Ken prima su velocità minima poi man mano aumento e lascio girare fino quando l’impasto si stacca dalle pareti e dal gancio_Pun  in Ken faina amestecata cu sarea, fac gaura in mijloc si vars lichidele si deasupra drojdia, actionez malaxorul mai intii la viteza minima pe care o maresc apoi treptat si las sa invirta pina cind se desprinde aluatul de pe pereti si de pe cirlig care se invirte.

gris2L’impasto pronto_Aluatul terminat

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Con il mattarello stendo una sfoglia di 1 cm di altezza e spennello bene con olio la superficie (se non si fa questa operazione si crepano) e li lascio lievitare teoricamente 50 minuti_Intind cu sucitorul un dreptunghi de cel mult 1 cm inaltime si ung cu ulei suprafata (daca nu, se crapa) si las sa creasca vreo 50 de minute in teorie

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Prendo dai bordi ogni striscia e la tiro, io mi limito a tirarla della lunghezza della mia teglia da forno, questa è l’operazione di stiramento per la quale questi grissini in Piemonte si chiamano “stirati”_Iau fiecare fisie de capete si o intind pina cind sunt lungi cit tava mea de la cuptor, asta e operatia de intindere datorita careia aceste grisine aici in Piemonte se numesc “intinse”

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Si fanno cuocere a 200°C ventilato se ci sono più teglie da cuocere e ce ne sono perchè vengono 3-4 teglie di grissini e si fanno cuocere 20 minuti teoricamente, in pratica bisogna seguirle per evitare che si bruccino i bordi._Se pun la 200°C la cuptor ventilat daca sunt mai multe tavi si sunt 3-4 tavi. Teoretic ar trebui sa stea vreo 20 de minute, practic trebuie verificat mereu pentru ca cele mai subtiri risca sa se arda foarte usor.

Questi sono fatto con farina di grano duro_Acestea sunt facute cu faina din griu dur

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Questi sono in parte con semi di cumino, mescolati dal principio con la farina, gli altri con le olive. Quelle con cumino sono eccellenti, quelli con olive un po’ meno perchè poco croccanti_Acestea sunt o parte cu seminte de chimion (le-am amestecat de la inceput cu faina) si cealalta cu masline. Cele cu chimion sunt excelente, cele cu masline prea moi

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