La mia cucina_Bucataria mea

11 dicembre 2009

Cataif alle mele_Cataif cu mere

Filed under: 08.5 Mele-Mere, 09. Dolci_Dulciuri — Tag:, , , , — Adriana Nicoleta @ 13:58

Kataifi con le mele_Cataif cu mere

La ricetta e della mia amica Tana e si trova anche quì_Reteta este a prietenei mele Tana si se gaseste si aici

http://www.coquinaria.it/forum/showthread.php?t=67600&highlight=cataif

Io non l’ho ancora trovata la pasta apposita che può essere sia congelata che secca ma ho trovato una pasta della Coop che la sostituisce in maniera egregia, secondo me – Eu inca n-am gasit taiteii speciali pentru cataif, am folosit acesti taitei

Ingredienti – Ingrediente
300 gr di pasta come sopra – 300 gr pasta per kataifi
2 kg di mele + 150 gr zucchero – 2 kg de mere + 150 gr zahar
500 ml acqua + 150 gr zucchero – 500 ml apa + 150 gr zahar
600-700 gr panna montata – 600-700 gr frisca

Le mele si pelano e si tagliano, io ho usato le melinda, quelle gialle, erano ancora abbastanza acerbe e direi che vanno benissimo perché non devono essere farinose se no si spappolano tutte – Merele se curata si se taie. 

e poi si grattugiano rapidissimamente – si apoi se dau pe razatoare imediat ca sa nu se innegreasca

si mettono a cuocere insieme ai 150 gr di zucchero – se pun la calit cu cele 150 de gr de zahar

lasceranno un po’ si succo, si fanno cuocere a fiamma bassa mescolando frequentemente fino quando il succo si evapora, si lasciano raffreddare ed a piacere si poò aggiungere un po’ di canella – incep sa lase apa, se coc la foc mic amestecind mereu pina cind sucul se evapora, se lasa sa se raceasca si dupa plac se poate adauga un pic de scortisoara

La pasta – Taiteii

si tosta in forno, giusto il tempo che cambi colore – se prajesc in cuptor, doar cit sa se coloreze un pic

Si fa lo sciroppo con i 500 ml di acqua e 150 gr di zucchero facendo bollire per 5 minuti – se face siropul cu 500 ml de apa si 150 gr de zahar, se fierbe 5 minute

Si unge con del burro una teglia e si mette metà della quantità di pasta (questa era circa 30 cm di lunghezza e un po’ più di 10 come larghezza in centro) – se unge cu unt o tava si se pune jumatate din cantitatea de taitei (forma mea era lunga circa 30 de cm si cam 10 de latime in partea centrala)


poi le mele – apoi merele

e poi l’altra metà di pasta – si apoi cealalata jumatate de cantitate de taitei ramasa


Si versa lo sciroppo e si inforna a 180°C mezz’ora fino quando lo sciroppo sarà assorbito, per fare la verifica io ho inclinato pianissimo la teglia per vedere se non usciva dello sciroppo sul bordo, segno che era pronta – se varsa siropul si se coace la 180°C pentru o jumatate de ora pina cind siropul e absorbit, ca sa vad daca e gata eu am inclinat forma si cind n-a mai curs sirop insemna ca e gata
Ho fatto raffreddare, poi l’ho sformato capovolgendolo e messo a riposare in frigo, è meglio farlo il giorno prima – Am lasat sa se raceasca si am scos din forma intorcind-o cu fundul in sus, l-am tinut la frigider deci e preferabil sa se faca cu o zi inainte

Si decora solitamente con la panna montata e si fa riposare 3-4 ore prima di servirlo – Se decoreaza doar cu frisca si se lasa se sa odihneasca 3-4 ore inainte de a-l servi

2 commenti »

  1. Draga Adriana, arata minunat cataiful asta, mai ca mi-as aduce o farfurie. :))

    Am venit sa-ti spun ca te asteapta un premiu la mine si sa-ti urez sarbatori fericite alaturi de oamenii dragi. Iti doresc sa le intampinati cu sufletul senin si fericit si sa va dea Domnul un an nou mult mai bun decat cel care a trecut.

    Cu mult drag,
    Narnia !

    Commento di Narnia — 18 dicembre 2009 @ 15:04

  2. Astept vara sa-ti aduc o farfurie ca e racoros, acu la ninsoarea de afara merge o ciocolata calda.
    Multumesc tot pentru premiu si mai ales multumesc mult pentru tot ceea ce faci.

    Commento di adriananicoleta — 18 dicembre 2009 @ 21:47


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