La mia cucina_Bucataria mea

5 febbraio 2010

Bovino_Arrosto all’olio_Friptură în ulei

Filed under: 03. Secondi_Feluri II — Tag:, , — Adriana Nicoleta @ 16:09

La ricetta è presa dal libro_Reteta provine din cartea

Il cuoco gentiluomo de Livio Cerini Livio Cerini dei Visconti di Castegnate

L’autore racconta che la ricetta è entrata a far parte dalla sua famiglia tramite il ramo toscano, probabilmente per via dell’olio d’oliva_ Autorul spune ca reteta aceasta a intrat in familia sa din partea familiei care provine din Toscana, probabil din cauza uleiului de masline.

La cosa importante da dire è che le quantità sono di un bicchiere d’olio e il succo di un limone per chilo di carne che deve essere di vitello. L’autore dice anche la l’arrosto così ottenuto è facilmente digeribile e che la decorazione del piatto di portata deve contenere solo alcune fettine di limone e foglie di prezzemolo. Il risultato deve piacere perché il risultato sarà una carne molto tenera e morbida ma anche molto grande_Ceea ce este important de spus este ca se pune un pahar de ulei si sucul unei lamii la un chilogram de carne de vitel
Mai spune ca astfel obtinuta friptura e usor de digerat si ca dupa ce a fost taiata felii si acoperita cu sosul rezultat decoratia platoului trebuie sa contina numai feliute de lamiie si citeva frunze de patrunjel. Trebuie să vă placă pentru că rezultatul care va fi o carne foarte fragedă şi moale dar foarte slabă.

Questo pezzo pesava 1,2 kg_Bucata asta cintarea 1,2 kg

Ho sfregato bene del sale fino su tutta la superficie della carne e l’ho messa nella pentola, una condizione per la buona riuscita è che la pentola deve avere un fondo spesso per distribuire il calore lentamente ed uniformemente_Am frecat carnea pe ambele părţi cu sare fină şi am pus-o în oala, a doua condiţie este o oală antiaderentă cu fund gros pentru ca sa distribuie caldura incet si uniform
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ci ho versato sopra un bicchiere e mezzo di olio di olive dunque circa 300 ml, più il succo di un limone_şi am vărsat peste ea un pahar şi jumătate de ulei deci cam 300 de ml, plus sucul unei lămîi

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sopra la pentola ho messo un pezzo di carta forno, il coperchio e una ciotola rovesciata per far sì che non fuoriesca troppo il vapore_peste oala am pus o bucată de hîrtie de copt, capacul şi o greutate pe capac ca să nu iasă aburii,
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Ho lasciato cuocere a fiamma bassa per 2 ore e 40 minuti_Am lasat la copt timp de 2 ore  şi 40 de minute
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Il giorno dopo ho tolto la carne e l’ho affettata sottilmente_A doua zi am scos bucata de carne şi am tăiat-o feliuţe subţirele

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ho versato sopra il sughetto e ho scaldato nel forno, la carne è molto gustosa, morbida e tenerissima ma molto magra, il sughetto non è pesante e si può usare, essendo abbondante anche per insaporire altre cose_am pus sosul deasupra şi am încălzit la cuptor, carnea este foarte gustoasa, moale si frageda, sosul e  uleios dar nu greţos poate fi folosit si pentru a condimenta alte mincaruri
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E ora lo stesso arrosto cotto nella pentola a pressione_Si acum aceeasi friptura coapta in oala minune
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con olio limone e sale_ cu uleiul si lamiia si sarea in oala

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ho fatto cuocere 30 minuti dal momento del fischio, a fiamma bassa_am lasat la copt 30 de minute din momentul in care fluiera, pe foc mic

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voilà

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sezione_sectiunea

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7 commenti »

  1. Adriana, imi place blogul tau!Am vizitat sectiunea de legume si am vazut retete deosebite.Felicitari!

    Commento di Shari — 6 febbraio 2010 @ 19:52

  2. Multumesc frumos, Shari. Sper sa-ti placa si alte idei sau retete, nu numai legumele.

    Commento di adriananicoleta — 6 febbraio 2010 @ 20:16

  3. Sigur, Adriana, abia ti-am descoperit blogul!Am o intrebare, am primit mai mult parmezan…in afara de a-l presara pe o pizza sau pe altceva, ai vreo reteta?Cred ca e absurd sa ma gandesc ca exista o reteta cu parmezanul ca ingredient principal , nu?

    Ha, uite, la asta nu m-am gandit, scriu si ma pufneste rasul..

    Dar daca totusi exista?!?

    Commento di Shari — 6 febbraio 2010 @ 20:59

  4. imi place si reteta asta.am s-o incerc doar ca noua ne place friptura mai in sange si as adapta reteta in sensul asta.vin io si cu executia.

    Commento di pansy — 6 febbraio 2010 @ 21:35

  5. Eu il pastrez in frigider intr-o punga cu gaurele (e speciala pentru legume ca sa nu se umezeasca si sa respire) dar noi il folosim foarte mult peste paste fainoase si la risotto. Dar tu il poti pune si peste o tarta sarata sau peste orice alta mincare faci la cuptor, el se topeste si face si o crusta crocanta. Sau poti face saratele, in loc sa pui telemea pui parmigiano.

    Commento di adriananicoleta — 6 febbraio 2010 @ 21:38

  6. Poti reduce timpul la jumatate si vezi daca iti place cum iese.

    Commento di adriananicoleta — 6 febbraio 2010 @ 22:29

  7. Merci, Adriana!Pupici

    Commento di Shari — 7 febbraio 2010 @ 17:55


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