La mia cucina_Bucataria mea

4 marzo 2012

Torta “sciroppata”_Prajitura insiropata

Filed under: 09. Dolci_Dulciuri — Adriana Nicoleta @ 20:47

Ingredienti per la base_Ingrediente pentru blat:
200 ml di latte – 200 ml di lapte
400 gr di zucchero – 400 gr. di zahar
60 gr di burro  fuso – 60 gr. unt topit
2 uova – 2 oua
4 cucchiai di miele – 4 linguri de miere
 2 bustine di levito per dolci –  pliculete de praf de copt
circa 560 gr di farina (circa 22 cucchiai pieni) – aproximativ 560 gr di faina (circa 22 linguri pline cu virf)
800 gr noci tritate, si possono usare anche nocciole – 800 gr. di nuca macinata, se pot folosi si alune de padure

Si montano le uova con lo zucchero_Se bat spuma ouale cu zaharul


Si aggiunge il latte, il burro sciolto, il miele_Se adauga laptele, untul topit si  mierea.

Si aggiunge piano piano la farina mescolata con il lievito per dolci_Se adauga incet putin cite putin faina amestecata cu praful de copt

Si versa l’impasto nella teglia da forno imburrata ed infarinata_Se varsa compozitia in tava unsa cu unt si faina

Si fa cuocere a 180°C per circa 45 minuti_Se coace la 180°C pentru circa 45 minute

Quando si è raffreddata si taglia a cubetti_Cind s-a racit se taie cuburi sau cubulete

Ingredienti per la crema al cioccolato_Ingrediente pentru crema de ciocolata:
340 gr burro – 340 gr. de unt
500 gr zucchero – 500 gr. de zahar
80 gr cacao oppure una tavoletta di cioccolato oppure avanzi di uova di cioccolato – 80 gr. de cacao sau ciocolata, eu de obicei folosesc o tableta de ciocolata sau daca am resturi de ciocolata prin casa
8 cucchiai di latte – 8 linguri de lapte

Si scioglie il burro, si aggiunge lo zucchero, il cioccolato/cacao e il latte e si scalda a fiamma bassa mescolando continuamente fino quando si ottiene una crema omogenea_Se topeste untul, se adauga zaharul, ciocolata si laptele si se pune la foc mic mestecind mereu pina ce se obtine o crema lichida omogena.

In questa crema si mettono i cubetti di torta per poco, fino quando si inzuppano, ma non tanto perchè poi si spezzano, se lavorando la crema si raffredda e diventa troppo densa si può scaldare un po’ per farla tornare liquida_In aceasta crema se insiropeaza cuburile de blat pina cind se imbiba bine, dar nu prea tare pentru ca dupa aceea se farimiteaza, daca crema are tendinta de a se intari se reincalzeste putin pina cind redevine lichida


una volta inzuppati si passano rapidamente nella noce/nocciole tritate_ dupa ce s-au insiropat se trec repede prin nuca macinata

voilà

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